Historien
Historien bag dette års budgetforhandlingerne er, at alle partier var indbudt til, og deltog i, forhandlingerne om næste års budget – hvor der ligeledes laves budgetter for de efterfølgende tre år.
Samtidigt med disse forhandlinger sad en gruppe politikere bag nedrullede gardiner og forhandlede et helt andet budgetforlig. Ideen bag de hemmelige forhandlinger var tilsyneladende at holde borgmesteren og hans parti uden for indflydelse på budgettet.
De sidste tre år er kommunens budgetter vedtaget af en samlet kommunalbestyrelse, så det er unægtelig en afgørende ændring i det politiske arbejde på Nordfyn, at der nu skal holdes nogen udenfor.
Det Konservative Folkeparti blev kort inden offentliggørelsen af den hemmelige budgetaftale tilbudt at være medunderskriver af dette budget.
Uanset indholdet i det hemmelige budget vil vi ikke deltage i den slags politisk arbejde. Det er udemokratisk og ødelæggende for den tillid, politikerne må og skal have i den befolkning, de repræsenterer.
Blandt flere debattører har den hemmelige budgetaftale været beskrevet som hævn. Hævn fordi der ved sidste konstituering blev brudt aftaler. Jeg skal gerne medgive, at forløbet omkring den sidste konstituering ikke var noget kønt syn. Hævnmotivet synes dog noget uldent, da der i ”det alternative flertal”, som de kalder sig, er flere gengangere af medvirkende fra lige præcist forløbet omkring konstitueringen. Desuden må de mange partiskift i perioden vel også anses som et problem i forhold til i hvert fald borgernes tillid, og også på den front tæller ”det alternative flertal” flere eksempler.
Nu kan borgerne så selvfølgelig vælge at være ligeglade med begreber som; ordentlighed, hæderlighed, ærlighed og tillid. Det er jo politik, som man siger.
Jeg og resten af de konservative kandidater ser bare ikke sådan på det. Vi er nervøse for, hvordan manglende lokalt engagement i det politiske system vil være til skade for demokratiet og udviklingen i vores lokalsamfund.
Indholdet
Når man kigger på indholdet af det budgetforlig, der blev lavet i hemmelighed, så må man som borger i Nordfyns Kommune tage en beslutning. Vil man støtte op om partier og lister, der vil slå vores kommune tilbage til start rent økonomisk?
Hvis svaret er ja, så skal man stemme på LA, SF, DF, S eller Nordfynslisten ved det kommende kommunalvalg.
Hvis man ønsker vækst og udvikling, og samtidigt ønsker en økonomisk bæredygtig kommune, så er Det Konservative Folkeparti stedet at sætte krydset.
Mens ”det alternative flertal” vil tømme kommunekassen for 130 millioner over de næste fire år, så har Det Konservative Folkeparti sammen med Venstre og Det Radikale Venstre efterfølgende udarbejdet et budgetforslag, hvor der investeres i udvikling såvel indenfor som udenfor bygrænserne, hvor der skabes forbedringer i den offentlige transport, hvor der investeres i vores skoler, hvor betalingen for børnepasning nedsættes og mange andre tiltag, men hvor økonomien fastholdes på en sund kurs.
Det kan godt være, at det er smart at love guld og grønne skove – og det gør det alternative flertal – men det er nu en gang sådan, at de penge der ligger i kommunekassen, de kommer fra kommunens borgere. Hvis der hives 130 millioner op af kassen, som de foreslår, så vil vi igen komme til at stå i den situation, at kommunen risikerer at komme under indenrigsministeriets administration, og det vil blive nødvendigt med nye skattestigninger, højere betaling for børnepasning osv.
Så det er sikkert dejligt for ”det alternative flertal” at kunne iklæde sig julemandskostumer i valgkampen, men det er ikke sjovt for borgerne ret længe.
At se venstrefløjen med i ”det alternative flertal” kan næppe forbavse ret mange, men at se partier, der ellers kalder sig selv for borgerlige, det er en overraskelse.
Jeg håber virkeligt, at vælgerne i Nordfyns Kommune vil huske dette, når de skal stemme i november.
Det har måske aldrig været vigtigere at få sat det kryds rigtigt!
Franz Rohde
Otterup
Nr 1 på liste C